The Ultimate Travel Guide Part One

Posted: 04/02/2014 by Milko D. Georgiev


С над 300,000 км зад гърба си в последните две години, 42 седмици командировки през 2013 и над 40 различни дестинации дойде време да събера в няколко текста натрупаните емпирични умения за систематично оцеляване на пътя. Далеч без да имам претенции за изчерпателност, ето ги и моите съвети за безпроблемно пътуване.

Принципи

Ако има една фраза, с която мога да опиша целия си опит, то тя е “travel light”. Най- близкия български неин превод е „без багаж“. Или по-скоро „с много малко багаж“. Цялостната ми философия на професионален пътешественик е, че пътуването трябва да е леко, бързо и безпроблемно. Всяко излишно обременяване с багаж, очаквания и претенции го прави тромаво и много изморително. Освен в случаите, в които разполагате с неограничен бюджет или изключително щедър работодател, авиокомпаниите и хотелите няма да се стараят особено много за вашия комфорт. Именно затова познаването на дребни и улесняващи живота трикове прави като цяло изморителния процес на придвижване на големи разстояние по-предвидим и по-малко болезнен.

The slower we move the faster we die. Make no mistake, moving is living.

Ryan Bingham, Up In The Air

С какво пътувам?

На практика с много малко изключения почти винаги пътувам само с куфар за ръчен багаж и чанта за компютър. Повечето авиокомпании позволяват пътника да не чекира (регистрира и предава за съхранение в багажното отделение) куфар с размери 5*5 cm x 40 cm x 20 cm* и максимално тегло, което варира от 5 до 12 килограма в [зависимост от авиокомпанията](http://en.wikipedia.org/wiki/Hand_luggage). Практиката ми показва, че с изключение на low-cost компаниите, повечето от тях рядко проверяват теглото, ограничавайки се с проверка на максимално допустимия размер.
Основен проблем за авиокомпаниите е запълването на отделенията за ръчен багаж, особено осезаем в случаите на пълен самолет. Независимо от често повтаряните препоръки от екипажа, голяма част от ръчния багаж не може да бъде разположена под седалките, което бързо изчерпва наличното място над главите на пътниците, води често до конфликти и може да забави излитането, което струва на авиокомпаниите много пари. Затова и при пълни полети често може да се наблюдава „втвърдяване“ на правилата и стриктна проверка (включително и допълнително етикитиране) на ръчния багаж даже пред самия гейт.
Аз използвам лек поликарбонатен hard-shell куфар с размер 54 cm x 37 cm x 20 cm. С тегло 3.2 kg този куфар е добро сечение между три важни фактора – здравина, тегло и цена. Куфарът е т.н. spinner – разполага с 4 колела, което го прави много удобен в пътеката на самолета при качване и слизане. Двуколесните куфари са по-стабилни и удобни за теглене по дългите коридори на летищата, но личното ми мнение е, че spinner са по-практични. В някой от следващите текстове по-подробно ще разгледам разликата между hard и soft shell, но като цяло това е въпрос на личен избор.

Само ръчен багаж.

Не-чекирането на багаж е мой основен принцип. Той носи някои неудобства – ограничено количество багаж, ограничение в течностите, по-бавна проверка за сигурност – но спестява огромно количество време.

Ryan Bingham: That’s exactly what it is, it’s luggage. You know how much time you lose by checking in?
Natalie Keener: I don’t know. Five, ten minutes?
Ryan Bingham: 35 minutes a flight. I travel 270 days a year. That’s 157 hours. That makes seven days. You’re willing to throw away an entire week on that

Само ръчен багаж означава съзнателен и много внимателен подбор на всичко, което слагате в малкия си куфар. С малко проучване и съвети от други пътешественици и най-вече стюарди и стюардеси заедно със съпругата ми се научихме да опаковаме оптимално багажа за ръчния куфар. С гордост мога да заявя, че без проблем успяваме да съберем в него багаж за до 10 дни през лятото и седмица през зимата. В един от следващите текстове ще публикувам детайлни снимки и видео как оптимално да използвате пространството на куфара си.
Голяма част от авиокомпаниите допускат освен куфара за ръчен багаж и ръчна чанта за компютър. Личното ми предпочитание е за малка чанта, която може да се окача на сгъваемата вертикална дръжка на куфара благодарение на процеп (лента) на гърба. Ако предпочитате раница, то това е също възможен вариант, защото ръцете ще са ви свободни. Ако обаче ви се налага да вадите нещо от нея ще трябва да я сваляте всеки път от гърба.

В следващата част ще прочетете какво има (задължително) в моя багаж.

2 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

X