The Ultimate Travel Guide Part 2

Posted: 05/02/2014 by Milko D. Georgiev

Какво има в моя багаж

Втората част на този текст е насочена задължителните елементи на багажа, както и основните принципи в събирането му.
Под задължителни елементи на багажа разглеждам пет основни категории – *облекло, козметика/лична хигиена, лекарства, техника и документи*.

Облекло:

Тази категория е една от най-сложните за описване, защото е изцяло зависима от личността на пътуващия. Общоприето е, че мъжете пътуват с много по-малко багаж от жените, макар и че неведнъж съм бил свидетел на сериозни изключения и в двете посоки. Именно за да избегна силно субективния момент на личния избор, ще се огранича единствено до основните принципи, които могат да ви спестят време, килограми или пари.

Обувки:

Обувките са една от най-обемните части на багажа. Всеки чифт обувки различен от този, с който пътувате заема често неоправдано голямо количество място и води до компромиси в останалата част от багажа. Особеност на обувките е също, че често ще ви се налага да ги събувате по време на проверките за сигурност.
Тъй като удобните обувки са критичен фактор за безболезнено (буквално) пътуване, подборът им е изключително важен. Ако нямате специфични дрес-код изисквания (formal, smart casual)горещо ви препоръчвам да инвестирате в удобна спортна обувка (като например такива за трекинг), по възможност от дишащ материал като например Gore-Tex. Такива обувки са универсални в температурния диапазон от -10 С до +30 С, а и предлагат изключително удобство на стъпалото. Техен недостатък е, че имат връзки, което ви забавя за една-две минути на проверката за сигурност.

Ако за съжаление ви се налага да сте официални, то задачата се усложнява. В този случай препоръчвам закупуването на официални обувки предлагащи максимален комфорт и леснота на събуването. Добра опция са т.н. slip on shoes – обувки без връзки. Те значително улесняват процеса по събуване по време на проверките. Подберете добре изглеждащи, но най-важно удобни и леки обувки, от тях зависи огромна част от комфорта на вашето пътуване.

Официалното облекло поставя и друг проблем – наличието на обемни дрехи, като например сако.

Дрехи

Разбира се това, какви дрехи да вземете със себе си е изцяло ваше и субективно решение. Въпреки това бих искал да споделя няколко основни принципа, които дават възможност за известна оптимизацията на багажа ви.

Пътуване в различни климати.

Едно от големите предизвикателства е, когато ви се налага да пътувате в различен климатичен пояс или изцяло в друго полукълбо. Температурните разлики могат да бъдат брутални. Преди около година ми се наложи да летя от -7 С на +35 С, в следствие на което в продължение на три дни бях буквално смачкан от температурния шок. За да си спестите част от тези неприятности може да следвате следните принципи.

Принцип на зелката

Принципът на зелката е известен на всички майки с малки деца . Това е обличането на пластове, което позволява при промяна на температурите тяхното прогресивно разсъбличане или обличане. Принципът на зелката дава също така възможност да носите върху себе си част от задължителното за вашето пътуване облекло, като например сако от официален костюм.

Модулно обличане

Модулните облекла са такива, които разполагат с махаща се подплата, ръкави, яки или са съставени от hard & soft shell, като например някои скиорски якета. Те позволяват адаптирането към умерени температурни разлики, например в рамките на до 10-15 градуса.

Резервни дрехи

Крайният вариант е наличието на достъпно място на комплект дрехи за друг климат. Това е удачен вариант при пътуване от студено към топло, но труден в обратна посока. В случай, че трябва да пътувате от топло към студено място, едно от малкото смислени решения е да носите на ръка топло и дебело яке, което да облечете при необходимост даже върху фланела с къс ръкав.

Моите дрехи

Без да изпадам в подробности за това как се обличам и какво нося в куфара си бих искал отново да подчертая няколко основни принципа, които спазвам с цел икономия на време:

  • Повечето от дрехите ми могат да се перат на сравнително висока температура и са с устойчиви цветове;
  • Използвам сравнително стандартизирани видове облекло, които позволяват комбиниране в произволни
  • цветови комбинации;
  • Пътувам с не повече от два панталона – един върху мен и един резервен в куфара;
  • Старая се да купувам и нося в багажа easy iron или no iron ризи
  • Обикновено следвам правилото брой връхни дрехи (ризи, фланели) = дни в командировка + 2
  • Ползвам якета, които имат достатъчно количество джобове. Така мога да оставя в тях част от нещата без да ги вадя за проверка – например портфейл, мобилен телефон, ключове или дребни монети;
  • Ползвам основно широки кожени колани, защото могат бързо да се махат и слагат обрано на панталона при проверка.

Избягвайте дрехи с метални елементи – напр. капси или украшения. Те обикновено са причина за допълнителна проверка (претърсване – ръчно или с метал-детектор), което бави и не е никак приятно. Същото важи и за бижутата, които често трябва да се свалят ако са по-масивни.

Съществуват компании, които разработват и продават дрехи – основно якета, жилетки и панталони – предназначени за често пътуващи хора. Макар и че все още не съм ги пробвал лично, сериозно се замислям за закупуването на яке от компанията ScotteVest, което има доста фенове сред т.н. *frequent travelers.*

Козметика/лична хигиена

Основен проблем на ръчния багаж е пренасянето на течности. От 2006 година насам на практика всички държави въведоха стриктни ограничения в пренасяните течности в ръчния багаж. Без да влизам в подробности защо и как беше въведена тази забрана, тя доведе до съществени промени за пътуващите със самолет. Основни засегнати са препаратите за лична хигиена и алкохола от безмитните магазини. Докато второто е тъжно и болезнено за някои, първото има незабавни последствия върху това как събирате багажа си.

Ограниченията за течности са основно в две регулации – европейска и американска, които са много близки. В плик с цип до 1000 мл. (950 мл. за TSA – американската транспортна служба за сигурност) могат да се разполагат флакони с единичен обем не по-голям от 100 мл. За течности се считат също така гелове, лосиони, червила, мокри кърпи и течност за контактни лещи. Лекарствата, детско мляко и храни за диабетици са изключени от този обем.
Основната разлика между Европейските и Щатските норми за течности засяга закупените в безмитните магазини течности – парфюми, козметика, алкохолни и безалкохолни питиета. Докато в рамките на Европейския съюз, Швейцария, Норвегия, Исландия, Канада и Израел (както и за някои страни от Африка) закупените в магазините на летищата течности, надлежно опаковани в специални anti-tampering (със защита от отваряне) прозрачни пакети са разрешени, същите са забранени в САЩ. Преди няколко месеца на летището в Сан Франциско станах свидетел на сцена с французин, закупил бутилка скъп алкохол в Квебек, който беше принуден да го остави на пункта за проверка на TSA, независимо от това, че беше опакована в специалния плик. Излишно е да казвам, че пътника беше повече от фрустриран.

Моят подход към личната козметика и частност течностите отново е съобразен с фактора време. Първо и задължително условие е да се уверите, че това, което взимате е с обем по-малък от 100 мл. на опаковка. За целта са полезни (макар и не особено качествени) “пътническите” опаковки на паста за зъби, крем за бръснене и малките дезодоранти. Важно – задължително проверете обема на флакона с тоалетна вода или парфюм да е равен или по-малък от 100 мл. Така например моят „комплект“ е съставен от малка паста за зъби (която стига за около 10 дни командировка), малка пяна за бръснене (35 мл. – около 20 дози), дезодорант (рол-он, 50 мл.) и парфюм (100 мл.). Те безпроблемно се събират в малка торба с цип, която сменям на всяко пътуване. Аз лично предпочитам торби, които закупувам от ИКЕА, но в супермаркетите има различни марки, които са абсолютно адекватни за целта.

Важно е да се отбележи, че за да улесните процеса на проверка е желателно да разделите козметиката от приборите за лична хигиена – четка за зъби, самобръсначка – последните от които безпроблемно могат да бъдат поставени в куфара ви, докато плика с течности е желателно да бъде на удобно и бързо за вадене място – например в отделение на компютърната ви чанта. Мястото не е случайно, защото с изключение на някои от летищата в Близкия Изток, навсякъде ще бъдете помолени да извадите компютъра си от чантата при проверката за сигурност. Разполагайки там и козметиката ще можете с едно отваряне да извадите и двете.

Лекарства

Болестите, за съжаление, са често част от пътуванията. Лекарствата са задължителен елемент на багажа. Самите летища и самолети са място, на което лесно може да се заразите, така че комплект за “първа помощ” (съдържащ поне антибактериални мокри кърпички или за предпочитане малка опаковка дезифекциращ гел на спиртна основа), е необходим спътник за вашите пътешествия.

Горещо препоръчвам на всеки да си направи списък с най-важните лекарства. Първи в него са тези, които трябва да взимате ако се лекувате вече или имате някое хронично състояние. След това в него трябва да присъстват групата на лекарствата за основните болести и симптоми – антипиретици и обезболяващи (ибупрофен, парацетамол, аспирин), спазмолитици (но-шпа, спазмалгон), анти-диарични (лопедиум, смекта) и др. Списъкът с лекарства може да варира в широки граници в зависимост от личните ви особености. Смяната на климат, храна и вода често води до стомашно-чревен дискомфорт, с което ви препоръчвам да обърнете внимание на тази част от лекарствата. Колеги, които имат натрупани над 30 години пътуване също така носят винаги в себе си широкоспектърен антибиотик, нещо което може да бъде много важно ако пътувате към места с ниско ниво на хранителна хигиена.

Лекарствата, които са изключение от регулацията на течностите, могат да бъдат сложени в куфара и не се нуждаят от изваждане при проверка. В редки случаи е възможно ако имате флакони сред лекарствата да ви помолят да ги извадите и покажете. Лично на мен ми се е случвало само веднъж досега.

Последен щрих към темата за лекарствата. Ако пътувате често, то горещо ви препоръчвам да се замислите над една от големите опасности, които дебнат професионалните пътешественици, особено тези, които пътуват дълги презокеански или междуконтинентални полети – дълбоката венозна тромбоза (DVT). Дългите полети, неудобните седалки и заседналия начин на живот правят това опасно заболяване реална заплаха. Мерките за борба с DVT са две – движение и аспирин. Аспиринът, от определена възраст насетне, е добра профилактика както на DVT, така и на сърдечно-съдовите болести. Движението е от още по- критично значение. Ако полетът ви е над 2 часа задължително ставайте на всеки час и правете кратки разходки и упражнения за разтягане. Ще говорим отново на тази тема в една от следващите части, където ще обсъдим tips & tricks на самото пътуване в самолета…

В следващата част, която ще публикувам утре ще говорим за *техниката* и *документите* като част от багажа.

Първата част на **The Ultimate Travel Guide** може да прочетете тук

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

X