The Ultimate Travel Guide Part 3

Posted: 08/02/2014 by Milko D. Georgiev


Документи

Няма пътуване без документи, независимо дали става дума за паспорт, лична карта, визи, бордна карта, информация за резервациите ви, кредитни и дебитни карти, карти на програмите за лоялност – списъкът е безкраен. Истината е, че при добро желание паспорта, един телефон и кредитната ви карта са най-необходимите ви и задължителни атрибути на пътуването. За телефона ще говорим в следващата секция – техниката, нека сега разгледаме документите, без които пътуването е на практика невъзможно.

Къде държа документите си

Един от най-сериозните рискове при пътуване е загубата на документи, пари и карти. Затова подбора в какво ще ги носите е много важен.
Аз ползвам сравнително евтин текстилен портфейл в тъмен цвят (заради износването) с единствената особеност, че е с екран за NFC/RFID. Българските биометрични паспорти не са RFID, но много от новоиздадените кредитни и дебитни карти (с логото PayPass например) имат такъв модул. За да си спестя евентуални неприятности използвам портфейл, който ги екранира и намалява риска от дистанционно сканиране. Ако ви се струва твърде параноично е достатъчно да сложите телефон с NFC близо до не-екраниран портфейл.

Паспорт или лична карта

От влизането ни в ЕС насам, паспортът не е задължителен документ при пътуванията в страните-членки на ЕС. Той остава същевременно задължителен за всички останали държави, включително и [асоциираните към Шенген Швейцария, Норвегия и Исландия](http://en.wikipedia.org/wiki/Schengen_Area).
Лично аз пътувам само с паспорт по ред причини. Първата е, че никога не знам дали няма да ми се променят плановете и да се наложи да пътувам за различно място извън ЕС и Шенген, а втората е, че паспортът ми е биометричен, което позволява да ползвам електронните гейтове, спестявайки си известно чакане.
Един важен съвет – винаги имайте сканирано или фотокопирано копие на вашия паспорт или лична карта на сигурно място във вас. Ако не дай си Боже загубите документите си, то ще ви спести известно количество проблеми при издаването на т.н. пасаван от местното българско посолство.
Пътуването с паспорт е задължително също така ако страната, към която сте се запътили има визов режим с България. Ако планирате пътуване в страна извън ЕС, задължително и достатъчно време преди пътуването проверете дали се нуждаете от виза. Обикновено минималния срок за издаване на виза, при условие, че държавата има посолство или консулско представителство в България, е не по-малко от седмица. Може да проверите държавите, с които имаме визов режим на сайта на МВнР

Бордна карта

Бордната карта е вашия пътен документ. На практика тя е вашия билет за достъп до самолета. С изключително редки изключения (с които не съм се сблъсквал, споменавам ги в чисто теоретичен план) вашият билет е електронен. Това означава, че обикновено той представлява един номер, който изглежда примерно така:
– Трицифрен начален код, който показва авиокомпанията (например 220 за Луфтханза, 055 за Алиталия и т.н.)
– 10 или 11-цифрен код на билета
Още един често използван номер е т.н. номер на резервацията, цифрено-буквен код, който например може да изглежда така – 6BZL3I. Това също е уникален идентификатор на вашето пътуване. И двата кода могат да се използват при регистрация (checking) т.е. „чекиране“ за полет. Тези номера могат да бъдат намерени в мейла, който обикновено получавате от авиокомпанията или туристическата агенция след като сте закупили билета. Обикновено този мейл изглежда така:

Мейлът съдържа информация за това кой е издал билета, каква е била цената и как тя е била образувана, както и доста голямо количество служебна информация, която за нас като пътници не е важна.
За да можете да се регистрирате за полета е необходимо да “заявите”, че ще летите и да си запазите конкретно място. Това е възможно или в деня на пътуване, на летището, обикновено в интервала от 3 часа до 45 минути преди пътуването, или по електронен път. Накратко, разполагате със следните опции:

Регистрация на гише

Наблюденията ми са, че това все още е най-популярният, поне в България, начин за регистрация за полет. Предполага пристигането ви два часа преди полета, изчакването обикновено на опашка, която може да варира от малко, до няколко десетки пътници. Изключение правят пътниците Бизнес или Първа Класа или такива, които имат златна карта за лоялност от авиокомпанията или сдружението към която тя членува (за тези програми ще говорим в една от следващите статии).

Чекирането на гише става със документ за самоличност. Досега не ми се е налагало да ползвам разпечатано копие на разписката на билета, но не е лоша идея да я имате в себе си в случай на проблем с вашия билет.
Регистрацията на гише е задължителна ако имате багаж за предаване. Ако това е вашия случай и сте се чекирали в интернет, то трябва да предадете багажа си на гише, което обикновено е обозначено с надписа drop-in или internet check-in.
След регистрирането ви за полета ще ви бъде издадена бордна карта, която обикновено прилича на тези:

 

Чекиране в интернет (уеб сайт)

В повечето случаи е възможно да се чекирате онлайн (на сайта на авиокомпанията) за полета, като за различните авиокомпании това става възможно между 23 и 30 часа преди полета. За целта трябва да имате номера на билета и/или номера на резервацията, както и точното изписване на вашето име в електронния билет. Важно – обърнете внимание дали първото ви име не е изписано като име и бащино име (както е по паспорт или лична карта). Понякога системите за онлайн регистрация очакват от вас и двете ви имена за да ви допуснат до нея.
След като системата ви разпознае обикновено ви дава възможност да изберете своето място. Ако билетът е с прекачване, то вероятно ще можете да се регистрирате и за двата или повечето полети, с които пътувате. С малки изключения, когато интервала между полетите е много голям, това става възможно независимо колко време има до следващите полети.
След приключването на резервацията ще имате възможност или директно да разпечатате бордната карта, или да я изпратите на мейл. Моят съвет е, след като внимателно изпишете и проверите изписването на мейла си, да пратите картата си на електронната си поща. Това ви дава допълнителна сигурност, че може да я разпечатате допълнително, ако се наложи.

След като разпечатате бордната си карта (независимо от това, че е цветна, спокойно може да я разпечатате на черно-бял принтер, важен е бар-кодът на нея), трябва да не забравите да я вземете със себе си!

Голямото неудобство на бордните карти е техния размер (А4). В една от следващите статии ще ви разкажа за няколко дребни трика, които използвам за да прескоча това неудобство.

 

Регистрация на терминал

Регистрацията на електронен терминал (терминал за самообслужване) е вариация на регистрирането на гише, в която използвате т.н. киоск – на практика компютър, най-често с тактилен екран. За целта трябва да имате лична карта или паспорт, които могат да се четат от машина (machine-readable – на практика всички новоиздадени документи след 2000 г.), или кредитната карта с която сте закупили билета, или карта за лоялност на авиокомпанията, но също така и номера на билета/резервацията си. С тяхна помощ може да се регистрирате на електронния терминал и да разпечатате от там своята бордна карта.

Регистрация от мобилно приложение

Не на последно място, но за съжаление не особено практична за България, е регистрацията от мобилните приложения на авиокомпаниите. Много от тях предоставят безплатно такива приложения за най-големите мобилни платформи – Android, iOS, Windows Mobile и Blackberry. Макар и много удобен, този начин не е практичен, защото в България не се приемат т.н. мобилни бордни карти, които представляват най-често един баркод или QR-код, изпратен по мейл или получен в мобилното ви приложение на телефона. За мобилните бордни карти ще говорим отново в една от следващите статии.

No Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

X