Мултикултурализъм

Posted: 09/02/2014 by Milko D. Georgiev

Дали от това, че голяма част от детските и юношеските си години прекарах в разноезична и шарена културна среда, но винаги съм приемал лесно различното и различните от мен. Харесвам толкова широк спектър от музика и култури, че за ужас на т.н. националисти приемам себе си повече за гражданин на света, отколкото за прикован към акта си за раждане гражданин на една държава.

Отношението ми към Съединените Щати се промени много през годините. Особено значими за тази промяна бяха няколко посещения в доста различни части на страната, ежедневното общуване с множество американски колеги и не на последно място приятели, които емигрираха там. Не мога да твърдя, че имам някаква слабост към тази страна, по-скоро напротив. Но уважението ми към това, което ги е изградило като нация е голямо. Спомням си как в ученическите години учихме за т.н. melting pot на американската култура, готова да приеме всеки, независимо от етноса и религията му. Тогава не мисля, че осъзнах какво точно означава това за една нация. Сега си давам сметка как това е постижение, което независимо от всички трудности, през които те са преминали, заслужава огромно уважение. Те са примерът как една емигрантска нация, основана на новото начало, на правото за добър живот е успяла да се издигне за по-малко от 200 години от нула до позицията на глобална сила.
Какво беше огромното ми учудване, когато видях репортаж по CNN, в който се обсъждаше скандалът, предизвикан от появата в ефир на реклама на Кока Кола, заснета на няколко различни език – тези на различните нации, които съставят този американски melting pot. Скандалът идва от това, че в клипа се изпълнява песента “America is Beautiful”, която е също толкова важна за американците, колкото и националния им химн.
Водещият прочете няколко негативни коментара от социалните медии. Този, който ме порази най-много беше (възпроизвеждам по памет), че “…е толкова нагло да направиш подобен клип без да се съобразяваш с чувствата на американците, а ако те не са съгласни, то просто да ги обявиш за расисти”.

**Let me break a news**, вие *сте* расисти, мили мои. Не че някой от тях чете тук, но този “скандал” ми навява множество родни, локални случки – дали говорим за правата (именно правата!) на хомосексуалните, сирийските бежанци или който и да е друг “различен” от бай Пешо с петното от лютеница на размъкнатия си потник. Дали от свръх-свързания ни свят, дали от това, че глупците получиха равен шанс за изява на своята тъпота, но имам натрапчивото усещане за пълзящ глобален регрес и бавно връщане към тъмните векове…
Не бих нарекъл себе си фен на компанията Кока Кола, макар и че спорадично консумирам продуктите им. Но за смелостта да кажат с тази реклама това послание те спечелиха дълбоките ми адмирации.

Dixi.

No Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

X