С играчки на път

Posted: 06/03/2014 by Milko D. Georgiev

Казват, че разликата между момчетата и мъжете е само цената на играчките им. Ако съдя по домашната ни инвестиция в Лего за големия ми син, то и това вече не е особен критерий. Но ако сме честни, в единични цени, голяма част от моите играчки превишават категорично и най-скъпото Лего, което сме купували на Алек.

Както вече съм споменавал многократно, работя в мултинационална ИТ компания. Част от работата ми, бих казал даже основна, са технологиите. Но наличието на полезна техника, когато сте на път не е само за технологично обременени типове като мен. Техниката може да направи пътуването по-поносимо, по-ефективно и по-безопасно. И така, след многократно неспазени обещания, ето и моят списък на техниката, с която пътувам.

Техниката, която нося със себе си се разделя по четири основни функции: компютърна техника (компютър, таблет), комуникационна техника (телефон), захранване и звук. Ще пропусна специфичната за работата ми техника като лазерни показалки (т.н. clicker), както и категорията на т.н. “съхранение“– storage – която е въпрос на лични и професионални цели.

Компютърна техника

Като компютърна техника лично аз ползвам две устройства. Първото е неотменния, все още, компютър. Основните причини за да ползвам такъв все още са две – наличието на стандартен VGA порт (за съжаление ще се учудите колко много мултимедийни прожектори не разполагат с нищо по-различно от това) и клавиатура (все още не е измислено по-ефективно устройство за въвеждане на текст от над един абзац). Същината на работата ми е такава, че непрекъснато работя с презентации, които изискват мултимедийни прожектори. Вече съществуват и известни алтернативи, но за сега продължавам да се придържам към консервативния избор на малък, лек и мощен компютър.

Поради това, че компютърът ми е служебен и не е изцяло мой избор ще се въздържа да ви посоча конкретна марка и модел. Това, което е важно за една машина, която ползвате на път е тя да е малка (11-13“), лека (до 1.5 кг), с добра батерия и бърза (или от гледна точка на характеристиките – поне 8 Гб памет и SSD за хард диск). Силно препоръчвам и наличието на допълнителна батерия, като по-подробно по темата за захранването ще говорим след малко.

Второто устройство, което ползвам е таблет. След няколко години съпротива на идеята да притежавам такъв, преди точно две години купих първия си таблет и от тогава съм силно лоялен към бранда. Може да ви учуди, но това не е iPad. Моят таблет е Nexus 7, като настоящия е т.н. Second (2013) Edition. Причините са множество – дълъг живот на батерията, великолепен екран, много добър form factor (таблетът е 7 инчов, с много удобен за хващане с една ръка корпус).

Ползвам таблета за множество различни приложения – офлайн като e-reader за книги, за слушане на музика, филми и игри, а онлайн за мейл и уеб.

Звук

Звукът не е само музика и филми. Звукът е това, което ще ви позволи да останете в добро психично здраве след десет часов полет с ревящи деца на седалката до вас. Не ме разбирайте грешно, обичам децата. По-големия ми син не ни даде да спим на практика до две годишна възраст. Но затворени в самолет, по време на презокеански полет, с едно или повече истерично ревящи деца ви гарантирам, че (за да цитираме отчасти О‘Хенри) вашия любим библейски персонаж ще стане цар Ирод. Освен ако не сте подготвени.

От близо десет години компании като Bose (но също така Sony и AKG) са спасението на вашата психика. Може би най-важния атрибут на професионалния самолетен пътник са активните шумозаглушаващи слушалки. След като над две години ползвах скромните Sony MDR-NC13, преди по-малко от месец съпругата ми подари един великолепен чифт Bose QC20. Активното им шумозаглушаване е с такова качество, че двигателите на А340 се чуват като ромолене на далечно поточе в ушите ви.

Нещо, което малко активни слушалки успяват да постигнат е заглушаването на човешкия глас, тъй като честотната му характеристика е много променлива. Тези слушалки се справят много прилично и с това. До степен до която има добавена копче с функция за спиране на шумозаглушаването, ако решите да говорите със стюардесата например. Не на последно място ще спомена, че слушалките са също така снабдени с микрофон, който ви позволява да бъдат използвани като жично hands-free.

Вторият ми елемент за звук е преносима Bluetooth колонка, която ползвам както за лични, така и за професионални цели. Ползвам един абсолютно непознат за широкия пазар продукт – Ayra – продукт създаден посредством платформата за „групово финансиране“ indiegogo.com.

Процесът по свързване с Bluetooth e бърз и безболезнен, а като разстояние работят до 10 метра и без пряка видимост. Използвам ги като основен източник на звук за музика, когато съм в хотелската стая, както и за озвучаване на част от обученията ми.

Утре, в следващия ни епизод ще говорим за захранване и комуникации. Stay Tuned!

No Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

X