С играчки на път – част втора

Posted: 08/03/2014 by Milko D. Georgiev

Захранване

Третият и много ключов аспект на пътуващите са батериите. Захранването на всичките ни играчки е сериозно предизвикателство. Малко са летищата като Виена или Т4 на Шарл Де Гол, които разполагат с работни места с електрически контакти. Повечето са доста пестеливи в предоставянето им на пътниците. Още по-малко са самолетите с възможност да заредите своите играчки. Луфтханза например предоставя такива в първа и бизнес класа на трансконтиненталните си полети. Turkish Airways разполага с няколко Boeing 777-300 ER снабдени с много удобни USB портове на гърба на седалките. Те, както и други авиокомпании, като например United предоставят такива контакти само в т.н. Economy Plus класа, което означава около 70 евро допълнително за трансатлантически полет (в едната посока). И докато повечето устройства без проблем издържат средната продължителност на европейски полет (до 4 часа максимум), то презокеански полет или такъв в посока далечния изток не са им по силите.

Решението, поне частично, се състои от два елемента. Първият е да подбирате играчки с идентични захранвания. Голяма част от мобилните телефони използват micro USB, което се превръща в де факто стандарт за индустрията. При мен телефонът, таблетът, слушалките и колонките използват Micro USB захранвания, което решава много логистични въпроси.

Втория елемент на решението е да имате мощно (над 2 амперa) USB захранване, способно да зарежда повече от едно устройство. Лично аз ползвам това на британския производител PortaPow с 4 USB порта с обща сила на тока (мощност) от 2.5A (12.5W). С него безпроблемно могат да се зареждат два таблета или два телефона и таблет.

Независимо от това, за да си осигуря достатъчно ток на път използвам и преносима батерия. Тази, която аз използвам е Zendure (Special Edition) и е доста мощна – 17500 mAh, като отново е продукт на сайт за групово финансиране – kickstarter.com.

Батерията позволява до три зареждания на таблет и до пет на средно голям смартфон. Незаменима е на път и е абсолютно спасение, особено в дълъг полет. Батерията е вашата сигурност, защото ако телефонът ви е не само средство за комуникация, но и основен органайзър на пътуването ви (ще говорим за това в следващия параграф), то невъзможността да го ползвате може да е много по-драматична от това да не може да звъннете на мама, че сте пристигнали.

Комуникация

Комуникацията на път… мисля, че няма необходимост да обяснявам колко важен е вашият телефон. Ако не ми вярвате представете си, че го губите, докато сте на което и да е международно летище.
Телефонът за мен отдавна е отвъд средство за обаждане. Преди много години бях един от първите, които си купиха Sony Ericson P910, после ползвах служебно Nokia Communicator. След това преминах през Blackberry, iPhone и най-накрая се спрях (за момента) на Android телефон.
Настоящия ми телефон е Samsung Galaxy Note 3. Макар и че е много голям като размер го ползвам с удоволствие, защото има фантастична батерия и ярък екран.

Самият телефон не е толкова от значение, колкото за какво го ползвате. Моят е малкия ми комуникационен център, с който получавам информация за полетите си, разписанията, географски карти и маршрути, календар и разбира се мейл.
Ето и кратък списък на приложенията, свързани с пътуване, които ползвам:

TripIt Pro

TripIt е основното ми приложение за пътешествия. Всеки път, когато получа електронния си билет го препращам на мейла на приложението. От там то автоматически нанася всички детайли в единен график на пътуването ми, като голямата полза от приложението, че за основни летища като MUC, FRA или AMS получавам също така и гейта, на който моя полет е закачен. Всяка промяна (като отлагане или отменяне на полета, смяна на гейт) също пристига като мейл и като push съобщение на телефона


Една от любимите ми функции е напомнянето да се регистрирам (чекирам) за полета 24 часа преди него.
Допълнително има функции за търсене на алтернативен полет (ако изпускате или сте изпуснали полета си), както и интеграция с други приложения, като например FlightTrack, както и интеграция с приложението SeatGuru, което ви позволява да намерите най-доброто място на вашия полет по различни критерии:

FlightTrack

FlightTrack е второто ми „бойно“ приложение. Синхронизира се с TripIt, взима данните от там и освен, че визуализира пътуването дава също така информация за закъснението на летището, телефони за връзка с авиокомпанията и други.

FlightRadar24

FlightRadar24 е особено и много интересно приложение. Благодарение на публична мрежа от приемници по целия свят, това приложение визуализира положението на хиляди самолети в във въздуха, в реално време. Освен, че е изключително забавен инструмент, особено ако страдате от мания за преследване и страхова невроза от кемтрейлси, е също така много полезно приложение да следите вашите inbound полети, ако трябва да се качвате на такъв. Дава приятна преднина пред всички останали да разберете дали предшестващия вашия полет закъснява, а от там и вашия.

FlightBoard

FlightBoard е малко, безплатно приложение, което позволява да видите виртуални „табла“ за заминаващи и пристигащи на различни летища в (почти) реално време.

Google Now

Google Now е персоналния Android асистент на вашия телефон. Ако получите бордната си карта на gmail мейла си, той използва данните за да следи статуса на вашия полет и даже да ви напомни кога да тръгнете към летището.

За финал съм ви подготвил едно много кратко видео как използвам една от най-удобните си придобивки, органайзъра за техника и кабели с дългото име Dodocool 12″ * 8″ Organizer System Travel Case

No Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

X