Как да обезопасим хотелската стая

Posted: 04/12/2014 by Milko D. Georgiev


По съвет на приятели реших да събера в няколко последователни статии дребни трикове, които правят живота ни на пътуващи по-лесен. Първоначалния ми замисъл е те да са разделени в няколко отделни статии- категории, като хотелска стая, аерогара, по време на полета, резервации и не на последно място – програми за лоялност.
Много от тях са чиста проба здрав разум, някои са лично изобретение, трети са дочути или прочетени в други блогове и статии на тема пътуване. Вярвам в колективния разум, затова ще се радвам да прочета и вашите мнения и съвети, така че не се свенете да коментирате с ваши предложения.
Темата на днешната статия е хотелската стая и в частност вашата безопасност в нея. Може да ви прозвучи странно, но малко внимание няма да ви навреди. Макар и че лично на мен не ми се е случвало, в последната година колеги на няколко пъти намираха хотелските си стаи разбити и ограбени. А още по-лошо е ако се сблъскаш с крадеца.

1. Повечето хотели ползват карти за достъп. Те имат два недостатъка – лесно се „трият“ от съприкосновение с мобилен телефон (освен ако не са безконтактни, Mifare или друг вид NFC карта). Вторият недостатък е, че номерът на стаята ви е написан на картончето, в което обичайно се помещава картата ви. Правило номер едно – не показвайте никъде това картонче – нито във, нито извън хотела. Няма нужда да насочвате крадците.

2. Избягвайте да се настанявате на първи и втори етаж в хотелите. От летци и стюардеси знам, че немалко авиокомпании имат изрични договори с хотелите да настаняват персонала си само на високи етажи.

3. Ако излизате от хотела вечер, особено ако сте жена – избягвайте ярки, привличащи вниманието дрехи. Освен ако не сте с кола и проверен шофьор, не първия таксиметров такъв.

4. Ако излизате извън стаята си ви съветвам да се подсигурите като:
• Оставите светлината в стаята включена. Ако стаята е с контролер с карта (онова, което ви кара да си пъхате картата в него за да имате ток) използвайте произволна визитка или клубна карта за да оставите светлината да свети
• Пуснете телевизора на средно висока сила на звука
• Сложете табелката please do not disturb на вратата
• И въобще, когато сте в стаята, винаги слагате табелка do not disturb на вратата. Избягва множество ако не друго, то конфузни ситуации.

5. Не оставяйте компютри, пари, кредитни карти и документи в стаята, даже и в сейфа. Ако ви е страх да ги носите със себе си ги оставете в сейфа на рецепцията

6. Имайте винаги при себе си някакъв документ за самоличност. Не толкова за в случай на полицейска проверка – досега за над 6 години ми се е случило само веднъж – колкото за да можете да поискате нова карта за стаята ако случайно я загубите. Печелите време.

7. Не разчитайте на часовниците в хотелските стаи. Те или не работят, или не показват точно време. Ако спите дълбоко сложете си аларма на телефона и поискайте от рецепцията да ви събудят.

8. Ако поръчвате такси от хотела уверете се предварително за цената. Често персонала е в комбина с таксиметрови шофьори със спорна репутация.

9. Най-опасното място в хотелската стая е банята, а в нея – ваната. В последните 4 години съм бил свидетел на 4 случая на счупени ръце, глави и цепнати аркади. Хотелите обикновено трябва да предлагат т.н. Anti-slipping mat. За съжаление не винаги е така. Не рискувайте. Ако се къпете и трябва да излезете, особено от ваната, хванете първата кърпа която виждате – обикновено те са близо до вас – и я метнете на дъното на ваната. Ще се измокри, утре ще ви я сменят, но ако стъпите върху нея няма да паднете.

10. И последно – проверявайте репутацията на хотела като минимум в TripAdvisor. Ориентирайте се по мненията на хора, които често пишат на тема хотели. Но това е тема на отделна статия 🙂

*корекция: В първоначалната версия на статията допуснах грешка, наричайки TripAdvisor – TravelAdvisor. Благодарности на Валери Шварц за бързата реакция!*

No Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

X