Направи си сам Home Automation III – Homey

Posted: 08/11/2017 by Milko D. Georgiev

След дългите размишления покрай избора на контролер за домашната автоматизация ме споходи и момент  на отчаяние. Бях абсолютно наясно, че като цяло концепцията все още се намира в двете крайности – или силно профилирана, професионална и изключително скъпа, или противоположното – аматьорска, до голяма степен основана на общност на ентусиасти и често с доста ниско ниво на устойчивост.

Относително по същото време на пазара във Великобритания се появи и Amazon Alexa със своите Echo и Echo Dot устройства. Като техен дългогодишен клиент и в частност на услугата им Prime, Амазон ми предложиха много приятна отстъпка. И, признавам си, без особена стратегическа мисъл реших да взема два – един за всекидневната (Echo) и един за спалнята (Echo Dot). На конкретния етап аз не разполагах с устройства, които да управлявам през тях, но интуитивно усещах, че гласовия интерфейс е много интересна добавка към домашната автоматизация.

За щастие буквално седмици след това отоплителната система, за която говорих в предишните постове – tado – успешно въведе интеграция с Алекса. Разбира се, както с всички подобни услуги имплементацията беше доста рудиментарна и често водеше до доста смешни резултати, но пътят беше положен. Удоволствието да зададеш температура без да ставаш от креслото беше оценена не само от мен, а децата откриха в Алекса интересна играчка с която да си общуват.

В последващите месеци Алекса се превърна основно в смарт- тонколона (разбира се по-големия модел, Echo, тъй като Dot-a има отвратителен звук), будилник, таймер, справочник (за рецепти, коктейли), удобен интерфейс за сутрешна информация (news brief), прогнозата за времето, календарът ми (даже служебния, което признавам беше и продължава да е основното ми удобство), движението по пътищата и т.н. От играчка взета от любопитство постепенно се превърна в нещо, което използваме ежедневно.

Същевременно срокът за преместването започна да наближава. Аз надлежно нарисувах и разписах мрежата, определих съответните VLAN, subnets, wireless networks, рутинг правила. После след като получихме ключовете започна първо прозвъняване на кабелите (строителите бяха любезно забравили да ги обозначат), после кримпване на пачове, поръчване на малък rack, switch, router/FW, access points. Последва борба с Бритиш Телеком за оптиката, инсталация, конфигуриране… И най накрая след няколко седмици борба имах работеща и стабилна мрежа, върху която можех да изградя остатъка на концепцията за домашна автоматика.

Междувременно преместих от предишната къща Zigbee – базираната доста елементарна, но стабилно работеща алармена система, която ми позволи по-спокойно да оставям оборудване във все още необитаемата къща.

(моля да ме извините, че няма да спомена системата по име, но от съображения за сигурност не искам публично да разкривам всички елементи на охраната в къщи). 

Моментът с решението за HA-контролера наближаваше, а аз все още нямах решение. nCube ми харесваше заради ниската цена и лесната инсталация, но не се чувствах комфортно защото компанията изглеждаше one-man-show на нейния основател. Четенето на отзиви за другите съществуващи решения на пазара – Fibaro, Vera – ме докарваше до дълбоко отчаяние, а преспективата да прекарам дълги безсънни нощи в конфигуриране на Home Assistant или  OpenHAB никак не ми се нравиха.

Тук моля за снизхождение, макар и да работя в най-голямата open source компания в света все пак съм само един мениджър по обучения и нивото ми на техническа грамотност не надминава това на един средно самообразован ентусиаст.

И тогава, като Deus Ex Machina в драмата ми се включи едно много любопитно решение.

Athom Homey

Първият ми контакт с Homey на Athom – холандска компания създадена от няколко супер готини млади ентусиасти – беше преди повече от година, когато с буквално периферно зрение прочетох новина на този gateway/controller с кампания в Indiegogo. Беше ми направило впечатление количеството на интегрираните в него интерфейси – Wi-fi, Z-Wave, ZigBee, Bluetooth, NFC, RF 433  868 MHz и не на последно място IR. Тогава въпросът за HA все още не стоеше ребром и аз не обърнах на новината особено внимание.

Някъде в началото на пролетта на тази година, сайтът от който обикновено поръчвам различни датчици и джаджи за къщата www.vesternet.com започна да рекламира Homey.  Заинтригуван започнах да проучвам решението. Попаднах на форум, голяма и активна Slack общост, YouTube канал и много впечатляващ списък със съвместими устройства. На практика всичко, което исках да интегрирам беше в този списък.

След известно чудене (цената не е никак малка, макар и далече от извращенията на HomeSeer) реших да рискувам. Няколко дена след това бях собственик на симпатичната бяла топка с бягащи LED – светлини видимо вдъхновена от не дотам добрата екранна интерпретация на Marvin the Paranoid Android от Пътеводителя на Галактическия Стопаджия.

Homey се управлява през мобилно и десктоп приложения. По последни спомени някъде по форумите бях прочел, че с времето ще останат само с мобилното приложение, което в момента не е случая, защото единственото през декстоп могат да се правят скриптовете за управление и добавят устройствата.

Недоразумението наречено “стандарти” се бори с приложения, които се инсталират на устройството. Така всяка интеграция – например с устройствата на Aeon, Fibaro, LIFX и т.н на практика е отделен модул, който поддържа определени устройства от производителя. До тук нямам особени проблеми, включително успях да подкарам един 433 Mhz китайски звънец.

Скриптовете се наричат flows и могат да включват основно условие (тригер), под-условия с OR и действия с ELSE. Създаването на скрипт е много лесно. Като пример може да видите по-долу един от сутрешните ми скриптове, който първо ми прочита прогнозата за времето, а после включва Google Home и му казва да прочете новините. Скриптът се пуска от датчик за движение във всекидневната. Ето как изглежда визуално:

А ето и видеото от изпълнението на скрипта:

Понастоящем с Homey са интегрирани следните ми устройства:

  • Amazon Alexa – “Alexa, ask Homey …” изпълнява специфичен скрипт
  • Fibaro – door и PIR датчици
  • Aeon мултисенсори – движение, температура, влажност, ултравиолет, сеизмичен
  • LIFX wifi светлини
  • Sonos
  • Интеграция със NVR
  • Интеграция с мрежата за присъствие на устройства в нея
  • Интеграция с Ring видео-звънец
  • Интеграция с Logitech Harmony
  • Интеграция с IKEA Tradfri осветление

В следващите постове ще разкажа за отделните интересни скриптове и интеграции, както и за все пак съществуващите недостатъци и ограничения на системата. Също така по молба на читатели ще обсъдя NVR и камерите. Ако имате въпроси ще се радвам да отговоря на тях (ако мога, разбира се…)

No Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

X